LABORATORI BIOGEO 3ºESO

PRÀCTICA 18: OBSERVACIÓ DE PROTOCTISTES

Introducció:

Els protoctistes són un regne de essers vius molt variat en quant a formes y característiques. El que tenen en comú es que es tracten d'organismes amb nucli en les seues cél·lules, és a dir, són eucariotes. Són aerobis i sovint viuen a l’aigua o en ambients humits. Hi ha espècies autòtrofes (fotosintètiques) i heteròtrofes (fagòtrofes i osmòtrofes), fins i tot n’hi ha que poden tenir els dos sistemes de nutrició. Poden ser unicelulars o multicelul·lars sense teixits.

- Fes un poquet d'investigació i digues en què tres grans grups es divideix aquest regne. Fes dibuixos de tres organismes de cada grup.



Materials:

- Primer de tot necessitem una solució amb protoctistes mixta. Aixó podem fer-ho al laboratori agafant un tarro amb un poquet d'aigua dolsa (de plutja mitjor) on hi posem rametes o fullarrasca que trobem al terra. Deixem la solució a la intemperie un parell de dies i així s'activaran almenys els protozous cil·liats i els flagelats com els paramecis o els euglenòfits. Quant més verda es faça la solució més algues microscòpiques es podran vorer.
-Microscopi
-Portaobjectes
-Pipeta Pasteur
-Cobreobjectes

Metodologia:
1. Preparar la solució de protoctistes.
2. Agafar un parell de gotes de la mostra i posar-les en un portaobjectes.
3. Posar-hi un cobreobjectes.
4. Observar al microscopi. Tracta d'identificar els diferents tipus de protoctistes que observes.

Qüestions:
 1. Quin tipus de protoctista es el més abundant a la mostra?
2. De què s'alimenten els protozous?
3. Quina importància ecològica té aquest grup?
4. Per què s'han de potabilitzar les aigües de consum humà? Explica les conseqüències de no fer-ho.


PRÀCTICA 17: OBSERVACIÓ DE LLEVATS I DE LA GEMMACIÓ


Introducció:

Cerca informació sobre els llevats. Qué són? On podem trobar-los? Per a qué els aprofitem? Com es reprodueixen? Fes un dibuix.
Explica la fermentació alcohólica que realitza el llevat.


Observació De Llevats Al Microscopi from maiteg
"Observació de llevats y la gemmació"

Materials:

  • Llevat (en pols o premsat)
  • Got de precipitats
  • Pipeta
  • Portaobjectes
  • Cobreobjectes
  • Microscopi
Metodologia:

  1. Disolvem en un matraç erlenmeyer una cullerada de sucre y una culleradeta de llevat en 100 ml d'aigua.
  2. El tapem amb cotó, remenen i el deixem mitja hora en la estufa a 35ºC
  3. Agafem el microscopi.
  4. Amb una pipeta agafem una mostra del cultiu i posem una o dos gotetes sobre un portaobjectes.
  5. Ho tapem amb el cubreobjectes.
  6. Observem al microscopi al màxim augment.
Qüestions:
1. Què cal per a que un cultiu de llevat es reproduisca?


PRÀCTICA 16: PREPARACIÓ DE MEDIS DE CULTIU

Introducció:
Un medi de cultiu és una substància sòlida, líquida o semisòlida enriquida amb nutrients per tal de agarantir el creiximent de colonies bacterianes o fongs.
La substància més utilitzada és el agar-agar que és una gelatina vegetal extraguda d'algues marines.

A més d'agar-agar que li proporciona la consistència adequada, el medi de cultiu ha de contindre vitamines, sucres com glucosa o lactosa, proteïnes com l'albúmina, sals com les de calci o potasi, etc. També ha de tindre la atmòsfera ideal per al microorganisme que volem cultivar (presència o absència d'oxígen, percentatje de humitat, temperatura, absència de altres bacteris...)

Materials:
  • Cremador de gas
  • Reixeta
  • Matràs Erlenmeyer
  • Bareta de vidre
  • Film de cuina
  • Placa Petri
  • Microscopi
  • Gelatina neutra
  • Aigua
  • Agar-agar
  • Lactosa
  • Potasi
  • Albúmina
  • Glucosa
  • Calci
  • Fructosa
Metodologia:
  1. Posem a calfar un matràs Erlenmeyer gran aigua.
  2. L'afegim un sobre de gelatina.
  3. Ara tres cullerades de agar-agar.
  4. Més una cullerada del reste de productes.
  5. Remem amb la bareta de vidre i ho deixem una estona.
  6. Posem la mescla a una placa Petri i ho deixem refredar
  7. Tirem una poqueta de saliva i la distribuim en forma de zig-zag
  8. Ho tapem i enrotllem amb film de cuina per a evitar l'entrada d'altres microorganismes o substàncies.
  9. Ho posem al form durant un parell de dies boca avall.
  10. Utilitzant una agulla enmanegada agafem una mostra d'alguna colonia.
  11. Observem al microscopi al màxim augment. 
En un experiment en el qual només volem que aïllar uns determinats bacteris s'ha de controlar molt més les condicions del cultiu

Objectiu
Cultivar i observar els diferents tipus de bacteris
Qüestions:
  1. Què necessita un bacteri per a viure i multiplicar-se?
  2. Com es reprodueix un bacteri? Com relaciones això amb el temps d'incubació d'una malaltia infecciosa?
  3. Què és un antibiòtic? 
  4. Explica com es realitza un antibiograma?


PRÀCTICA: OBSERVACIÓ DE
 BACTERIS DEL IOGURT
Tipus de bacteris:

Bacteris del iogurt: Streptococcus i Lactobacillus
Qüestions:
1. Investiga cóm es produeix el iogurt
2. Quin tipus de bacteris podem trobar el el iogurt? Quina és la seua funció?
3. Per què es consideren beneficiosos?
4. Averigua per què és incorrecte el terme "iogurt caducat"?
5. Què significa que un bacteri siga patògen? Posa un exemple.

DISECCIO DEL COR Repaseu les imatges en aquest enllaç:
http://www.loyolaescolapios.es/practicas.php?id=corazon



Practica Disecció d'un cor:
Estudia el cor primer:
http://cienciasnaturales.es/CIRCULATORIO.swf
http://www.unav.es/malofiej/entries/14/037-1/00corazon.swf



















Recorde que heu de fer les Activitats del Digestiu i Respiratori!
Punxa EN EL SEGÜENT ENLLAÇ:
http://recursostic.educacion.es/ciencias/biosfera/web/alumno/3ESO/diges/actividades.htm