En Biologia, una població és un conjunt d'organismes o individus que coexisteixen en un mateix espai i temps, que comparteixen certes propietats biològiques (bàsicament ser de la mateixa espècie), les quals produeixen una alta cohesió reproductiva i ecològica del grup. La cohesió reproductiva implica l'intercanvi de material genètic entre els individus. La cohesió ecològica es refereix a la presència d'interaccions entre ells, resultants de posseir requeriments similars per a la supervivència i la reproducció, ocupant un espai generalment heterogeni pel que fa a la disponibilitat de recursos
Els atributs o característiques que s'estudien a totes les poblacions són: Paràmetres Demogràfics Primaris TN.-Natalitat és el quocient entre el nombre d'individus que neixen en una unitat de temps dins de la població i la grandària de la població.
TM.-Mortalitat és el quocient entre el nombre d'individus que moren en una unitat de temps dins de la població i la mida de la población.
TI.-Inmigración és l'arribada d'organismes de la mateixa espècie a la població. Es mesura mitjançant la taxa d'Immigració que és el quocient entre individus arribats en una unitat de temps i la mida de la población.
TE.-Emigración és la sortida d'organismes de la població a un altre lloc. Es mesura mitjançant la taxa d'Emigració que és el quocient entre individus emigrats en una unitat de temps i la mida de la población.
Si en una població (TN+TI) és superior (TM+TE) la seua mida augmentarà amb el temps; tindrem una població en expansió i el seu creixement es representarà amb signe +. Si per contra (TN+TI) és inferior (TM+TE), la població disminuirà amb el temps; tindrem una població en regressió i el seu creixement es representarà amb signe -.
Fenòmens amb creixement exponencial
Corba de supervivència
La supervivència és la probabilitat que tenen en néixer els individus d'una població d'arribar a una determinada edad.La probabilitat decreix des 1 per als individus nascuts vius fins a fer-0 a l'edat màxima de la especie.Al representar gràficament el valor de supervivència davant del temps (edat que arriba) s'obté la corba de supervivència per a aquesta població.
Tipus I. Les corbes tipus I o convexes caracteritzen les espècies amb baixa taxa de mortalitat fins a aconseguir una certa edat en què augmenta ràpidament. Tal és el cas de la major part dels grans mamífers, inclòs l'home, amb estratègies de la K.
Tipus II. Si la taxa de mortalitat varia poc amb l'edat, com passa en la majoria de les aus, la corba té la forma d'una diagonal descendent, normalment amb forma sigmoidea si el nombre d'individus que mor en cada tram d'edat és més o menys constante.
Tipo III. Les espècies r-estrategs pateixen una elevada mortalitat en les primeres etapes de vida, larvària o juvenil, tenint després una major probabilitat de supervivència. La corba mostra un pronunciat descens inicial seguit d'una fase més estable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada